Teama ucide iubirea!

Aristotel afirma ca pe cat se teme cineva, pe atat de putin iubeste, si pe cat de mult iubeste, pe atat de putin se teme.
Asa se poate distinge diferenta dintre frica de Dumnezeu si teama de Dumnezeu.
In relatia cea buna cu Dumnezeu nu exista teama. Teama este sora mai mica a urii. Numai actiunea le deosebeste. Ura ataca dezlantuind intunecate furii – teama sufoca ucigas cu tenebroasele ei spaime.
„Am auzit glasul Tau in rai si m-am temut, caci sunt gol, si m-am ascuns”, spunea Adam inspaimantat cand Dumnezeu il striga indata dupa ce savarseste pozna cea mare a neascultarii.
Teama, asadar, contine spaime, in timp ce frica are doar un amestec delicat si complex de duioasa ingrijorare si blanda prevedere.
Esti prevazator atunci cand iubesti sau cand vrei sa castigi ori sa pastrezi dragostea cuiva. Te ingrijoreaza orice fapt si oricare gest care ar putea sa il mahneasca.
Cel ce se teme asteapta mereu sa fie pedepsit. Pentru cei ce se tem, Dumnezeu este cel ce pedepseste, iar pentru cei cu frica de El, Dumnezeu ii iubeste.
„Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati!”
Iata cum ne cheama Dumnezeu sa ne unim cu Sine, cinand laolalta.
„…Iata, frica de Dumnezeu, aceasta este intelepciunea, iar in departarea de cel rau sta priceperea”, ii spune Dumnezeu omului in Cartea lui Iov,28,28.
„Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii”, constata Solomon in Pildele sale 1,7.
Altfel spus, teama este o forma camuflata a subminarii relatiei de iubire.
Teama ucide iubirea!
Sursa:Cornel Constantin Ciomazga(2004). Lucrarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.