Transcendenta de sine

Transcendenta de sine este un concept introdus in logoterapie de catre Viktor E. Frankl,psihiatru si neurolog austriac, de origine evreiasca, supravietuitor a patru lagare de concentrare naziste, inca din anul 1949. Considerat „profetul sensului vietii”, Frankl a militat inca din adolescenta pentru valoarea sensului pe care viata il are, considerand ca vointa de a gasi si de a da un sens vietii sale este forta motrice primordiala a omului.
Pe scurt, el spune ca existenta depindea de transcendenta de sine, de aceea intelegea realitatea prin faptul ca a fi uman, inseamna sa fii mereu indreptat, si sa indici, spre ceva sau cineva diferit de tine, spre un sens pe care sa-l implinesti sau o alta fiinta umana pe care s-o intalnesti, spre o cauza pe care s-o slujesti sau o persoana pe care s-o iubesti.
Viktor E. Frankl spune ca cineva este cu adevarat uman sau devine adevaratul sau sine, doar in masura in care traieste aceasta transcendenta de sine a existentei umane. El devine adevaratul sau sine nu prin preocuparea de a-si actualiza sinele, ci prin uitarea de sine si daruirea de sine, prin ignorarea sinelui si concentrarea spre exterior.
Sa luam de pilda ochiul, o analogie foarte buna, la care recurge Viktor E. Frankl. Cand vede ochiul ceva din sine, exceptand momentele cand priveste in oglinda? Un ochi afectat de cataracta poate sa vada ceva asemanator unui nor, care este cataracta sa; un ochi bolnav de glaucom poate sa-si vada glaucomul ca pe un halo de curcubeu in jurul luminilor. Un ochi sanatos nu vede nimic din sine- este transcendent de sine.
Tocmai urmarirea fericirii impiedica fericirea. Cu cat o transformam mai mult intr-o tinta, cu atat mai sigur o ratam.
Ceea ce eu numesc constientizare de sine este, si trebuie sa ramana, efectul involuntar al transcendentei de sine. De indata ce omul gaseste un sens pentru suferinta sa sau un sens pentru viata sa in pofida suferintei sale, el devine capabil sa o indure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *