Transformarea angoasei intr-un sentiment pozitiv

Cred ca ti-ai dat seama ca framantarile tale sunt niste bariere. Acum trebuie sa faci fata nemultumirii tale in raport cu conditiile de viata; fata de relatiile cu sotul sau sotia, prietenii tai, familia ta; cu privire la ceea ce simti la locul de munca, sub aspect financiar si…multe altele. Trebuie sa iti dai seama ca aceasta insatisfactie este un mesaj al eului tau superior care iti semnaleaza ca ai putea proceda mai bine; care iti atrage atentia ca te incatusezi si iti faci probleme pentru fleacuri,ca iti consumi energia afundandu-te si mai mult in problemele care te framanta.
Toata nemultumirea ce te copleseste, toate nelinistile pe care le traiesti, trebuie sa te determine sa admiti ca iti pierzi vremea.Concentrandu-te asupra aspectului negativ, asupra grijilor, preocuparilor, necazurilor, te tensionezi si iti inalti bariere si mai mari. De altfel, nu numai ca ai generat aceste bariere prin atitudinea ta, dar acum ai ales sa te intrebi cum sa le eviti, ceea ce te duce intr-un cerc vicios iar obstacolele devin si mai serioase.

Primul pas
Cum sa dezamorsezi aceasta situatie? Ei bine, incepand sa privesti partea buna a lucrurilor. Trebuie sa recunosti ca daca esti in stare sa creezi asemenea bariere, obstacole, doar cu puterea gandului tau, vei fi in masura sa atingi culmi uluitoare daca vei gandi pozitiv.
Ca sa se intample asa, ai obligatia de a face un prim pas, pentru ca acesta este decisiv. Trebuie sa iti amintesti mereu acest lucru, oricare ar fi stadiul nelinistii tale. Pentru ce? Explicatia e simpla. Cea mai importanta particularitate a anxietatii este de a te paraliza. Este deci esential cand ea se manifesta, sa te misti fizic. E de ajuns sa te ridici, sa faci cativa pasi, poate chiar cateva miscari de gimnastica.
Aceasta actiune poate sa iti para lipsita de insemnatate, dar retine ca nelinistea actioneaza si asupra corpului (emotiile le simtim in corp) si trebuie sa inlaturi aceasta piedica ce te tinteste locului. Cat timp stai acolo si nu faci nimic, nu poti iesi din hora nebuneasca a gandurilor negative.
Respira adanc de cateva ori, ca sa eliberezi toxinele care iti inlantuie trupul. Respirand in felul acesta, vei da voie plamanilor sa se oxigeneze, ceea ce va contracara primul efect al anxietatii si anume de a te sufoca. Cand iti faci griji, respiratia ta devine superficiala si ai impresia ca nu ai aer. Respiratiile adanci iti dau posibilitatea de a trimite oxigen creierului tau si in mod automat, in cateva secunde panica se diminueaza. In momentul acela iti este mult mai usor sa iti controlezi reactiile.
Indata ce ai reusit sa rupi acest cerc vicios, respirand si miscandu-te, e mai usor sa treci la etapa urmatoare. E important sa stii ca aceasta atitudine e normala, ca nu esti mai las sau mai prost decat altii avand acest gen de reactie si ca e necesar sa iesi din aceasta stare cat mai repede.

A doua etapa
Consta in a recunoaste ca aceste obstacole reprezinta creatia ta, ca ele au o latura buna, aceea a te face sa constientizezi amploarea puterii tale. Din momentul in care ai acceptat aceasta idee, vei constata ca piedicile dispar incetul cu incetul, iar acolo unde nu vedeai decat probleme, se vor contura rezolvari.
Trebuie sa iti dai seama ca nelinistea este simptomul evident al unei temeri tainice, care se ascunde in strafundul subconstientului tau, o spaima care poate lua forme diverse: teama de succes, de fericire, de reusita, de nereusita, de gelozie etc. Mai cu seama, o spaima tainica provenind de cele mai multe ori din educatia noastra. Straduieste-te sa demasti si sa intelegi provenienta temerilor tale. Apoi, gandeste-te cateva clipe: e oare normal sa creezi o intreaga poveste – o drama – pornind de la o gresala neinsemnata, facand din tantar armasar?
Cu toate aceste, asa se intampla de multe ori…
Reaminteste-ti ca nelinistea si grijile, preocuparile sunt operele mintii tale, o manifestare a fortei tale psihice, dar ele pot actiona si intr-un mod pozitiv, astfel incat sa nu mai constituie o povara pe care sa o induri, ci mai curand sa fie un instrument care sa te slujeasca. Trebuie sa stii ca atunci cand incepi sa pui in practica gandirea poitiva, rezultatele nu sunt intotdeauna spectaculoase sau imediate, pentru ca gandurile negative nu vor ceda asa usor cum ai dori. Numai daca incetezi de a gandi negativ, aceste ganduri vor pieri de moarte buna, din cauza ca nu au mai fost alimentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.