Tulburarea anxioasă generalizată

Stare de lungă durată, sau aproape permanentă de tensiune psihica sau fizica de mica intensitate, în timpul căreia apar oricare dintre următoarele simptome: neliniște, senzația de a fi pe punctul de a ceda nervos, oboseală fizică sau psihică prea mare pentru eforturile depuse, dificultăți de concentrare, iritabilitate sau nervozitate excesivă, tensiune în mușchi (cârcei, spasme prelungite), tulburări de somn (somn redus ca durată sau neodihnitor). Deseori apare la persoane care au suferit diferite evenimente neplăcute.

Cum se comportă o persoană care are o tulburare anxioasă generalizată?
Arată ca un om sâcâit, dar nu de un dușman foarte aproape sau foarte prezent, ci mai mult de gândul la acesta. Starea de neliniște sau îngrijorare este aproape palpabilă, cei din jur sunt uimiți de starea de „arc încordat”.
Spre deosebire de cei cu atacuri de panică (unde îngrijorările sunt de tipul „O sa mor prin infarct” sau „O sa îmi pierd mințile”), în tulburarea anxioasă generalizată, gândesc: „N-o să trec niciodată de ziua asta” sau: „Sigur o sa fie rău in următoarele ore”.
Aceste persoane reacționează însă mult mai calm la evenimentele cu adevărat stresante, ca și cum starea permanentă de încordare le protejează de un răspuns brusc.
Individul cu această tulburare nu este ușor de suportat în preajma, din cauza nervozității și iritabilității aproape permanente, dar nici el nu prea se suporta din cauza dificultăților de concentrare și de memorie, care îi dau senzația de pierdere a propriului control.

Se pare că tulburarea anxioasă generalizată, este cea mai „sociabilă” dintre anxietăți: aproape toate persoanele cu această tulburare, au asociată și o altă tulburare psihică (depresie, tulburare de panică, agorafobie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *