Tulburarea anxioasa generalizata

Stare de lunga durata sau aproape permanenta de tensiune psihica sau fizica de mica intensitate, in timpul careia apar oricare dintre urmatoarele simptome: neliniste, senzatia de a fi pe punctul de a ceda nervos, oboseala fizica sau psihica prea mare pentru eforturile depuse, dificultati de concentrare, iritabilitate sau nervozitate excesiva, tensiune in muschi (carcei, spasme prelungite), tulburari de somn (somn redus ca durata sau neodihnitor). Deseori apare la persoane care au suferit diferite evenimente neplacute.

Cum se comporta o persoana care are o tulburare anxioasa generalizata?
Arata ca un om sacait, dar nu de un dusman foarte aproape sau foarte prezent, ci mai mult de gandul la acesta. Starea de neliniste sau ingrijorare este aproape palpabila, cei din jur sunt uimiti de starea de arc incordat.
Spre deosebire de cei cu atacuri de panica (unde ingrijorarile sunt de tipul „O sa mor prin infarct” sau „O sa imi pierd mintile”), in tulburarea anxioasa generalizata gandesc: „N-o sa trec niciodata de ziua asta” sau: „Sigur o sa fie rau in urmatoarele ore”.
Aceste persoane reactioneaza insa mult mai calm la evenimentele cu adevarat stresante, ca si cum starea permanenta de incordare protejeaja de un raspuns brusc.
Individul cu aceasta tulburare nu este usor de suportat in preajma din cauza nervozitatii si iritabilitatii aproape permanente, dar nici el nu prea se suporta din cauza dificultatilor de concentrare si de memorie, care ii dau senzatia de pierdere a propriului control.

Se pare ca tulburarea anxioasa generalizata este cea mai „sociabila” dintre anxietati: aproape toate persoanele cu tulburare anxioasa generalizata au asociata si o alta tulburare psihica (depresie,tulburare de panica, agorafobie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *