Tulburari menstruale

Se porneste de la premisa ca multe tulburari menstruale au adesea origine psihogena.
Hipnoterapia este mult mai eficienta daca factorii emotionali sunt de data recenta. Cele mai frecvente tulburari menstruale sunt: hemoragia uterina functionala, amenoreea si dismenoreea functionala.
Hemoragia uterina functionala poate fi rezultatul unui soc, al anxietati si al supraincordarii. Dar aceste cauze psihice trebuie abordate dupa eliminarea cauzelor organice (deci examenul medical preliminar este obligatoriu).
Amenoreea poate varia de la oprirea completa a menstrei pana la reducerea considerabila a fluxului de sange in menstra. Cauzele psihologice ale amenoreei pot fi evidentiate, cu siguranta, numai dupa eliminarea cauzelor organice. In categoria cauzelor psihogene pot fi incluse socurile,anxietatea,teama de sarcina,atitudini gresite fata de viata sexuala, absenta unui partener,schimbari de mediu…
Dismenoreea functionala are si ea origine psihogena: stresul,sentimente de culpabilitate, teama de viata sexuala,sarcina,conflicte in familie. Terapia dismenoreei functionale trebuie sa aiba in vedere eliminarea cauzelor organice pasibile de a produce tulburarea, abia ulterior trecandu-se la psihoterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.