Vibratia cuvintelor

Cuvintele cu inalta frecventa reprezinta un limbaj elevat folosit indeosebi de initiati. Cuvintele de joasa frecventa sunt cele de nuanta vulgara si cele care au o finalitate negativa (injurii, ura, blesteme, invidie etc…)
Purtam in permanenta in noi energia limbajului pe care il folosim cotidian – de inalta sau joasa frecventa. Modul in care ne dezvoltam in anii copilariei, caracterul, educatia isi pun amprenta prin atitudine, comportament si limbaj.
Romanele care descriu atmosfera din Franta si Anglia secolelor XVIII- lea si al XIX-lea releva un limbaj ceremonios, civilizat. Cultura acelui timp a stralucit prin frumusete si profunzime filosofica, dand nastere operelor considerate astazi ca fiind clasice.
Epoca noastra, asa-zis postmodernista, se complace intr-o lume a anticulturii si a vulgaritatii. Vibratia sa este una foarte joasa explicand agitatia de pretutindeni, atitudinea razboinica si patologia care face ravagii zilnice prin cancer, obezitate, diabet si boli vasculare cerebrale si cardiace. Repet: paradoxul lumii noastre consta in aceea ca, prin civilizatia tehnologica pe care am pus accent in defavoarea culturii umaniste, ne-am schimbat radical conditiile de existenta, dar prin bolile generate de efectele secundare ale aceleiasi tehnologii, nu mai avem timp suficient sa beneficiem de avantajele acesteia.
Ipostazele in care beneficiem de vibratiile inalte, utile sanatatii sunt: compotamentul decent, onestitatea in tot ceea ce facem, calmul, generozitatea, optimismul, iubirea – in sensul acceptarii semenilor, blandetea si bunatatea. Acestea sunt si virtutile religiei pe care nu o putem ignora decat daca reducem existenta lumii doar la simturile noastre incapabile sa vada dincolo de substanta concreta.
Cuvintele, expresiile cu continut negativ contin energii de camp negativ. Calomnia, insulta, stigmatizarile, blestemele, batjocura constituie atacuri energetice la adresa persoanelor vizate dar in aceeasi masuna il afecteaza si pe cel care le verbalizeaza. Iatrogeniile sunt boli sau suferinte psihice induse prin limbajul medical. Este o mare imprudenta sa spui unui pacient suspectat de o boala grava: „In 6 luni mori”, celor cu o posibila suferinta oncologica, sau : „In 6 luni vei ajunge in carucior”, celor care sunt suspectati de scleroza in placi. Mai intai, ceea ce se spune este neadevarat. Nimeni nu este Dumnezeu sa poata da o astfel de sentinta. Orice boala poate avea o evolutie imprevizibila, inclusiv o remisie spontana.
In al doilea rand, astfel de sentinte au ca efect blocarea sistemului imunitar prin stresul generat si il priveaza pe bolnav de resursele lui naturale de aparare in fata bolii.
Asadar cuvintele cu continut negativ pot fi nocive pentru sanatatea noastra.
Sursa: Creierul si mintea universului– Dumitru Constantin Dulcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *