Vreau dar nu vreau

Ambivalenta este dilema schimbarii. A simti in doua feluri cu privire la ceva sau cineva reprezinta o experienta destul de obisnuita. Este greu sa iti imaginezi o persoana care nu simte ambivalenta fata de nimic. A te simti 100% sigur cu privire la ceva important este probabil mai mult exceptional decat normal. O persoana care sufera de alcoolism ar putea spune:”Vreau sa ma abtin insa ma inspaimanta teama ca voi pierde controlul”. O persoana care are o aventura extramaritala oscileaza intre sot si amant intr-o ambivalenta intens emotionala. O persoana cu comportament compulsiv isi poate dori cu disperare sa evite ritualul incapacitant de fiecare data, dar se poate simti condus de frica. Un astfel de conflict apropiere-evitare este caracteristic si comportamentelor adictive. Persoanele care se lupta cu consumul problematic de alcool, dependente de droguri, bulimia sau jocul patologic, recunoaste adesea riscurile, costurile si efectele negative implicate in comportamentul problema. Vor sa bea (sau sa fumeze, etc.) si nu vor. Vor sa se schimbe si in acelasi timp nu vor sa se schimbe.
Este usor sa interpretezi gresit un astfel de conflict ambivalent ca patologic- pentru a concluziona ca este ceva in neregula cu motivatia, judecata sau baza de cunostinte sau starea mintala a persoanei.
A trece prin ambivalenta reprezinta o faza naturala in procesul schimbarii. In momentul in care persoanele raman blocate in ambivalenta, problemele pot persista si se pot intensifica.
Pana cand o persoana poate rezolva dilema „Vreau dar nu vreau”, cel mai probabil schimbarea va avansa greu si va fi limitata in timp.
William R. Miller
Interviul motivational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *