Gelozia

Gelozia
Gelozia

In sedintele de consiliere, gelosii sunt deseori foarte vorbareti, se repeta si nici vorba sa scape de suferintele lor, ci vor sa se confirme "indreptatirea" acestora sa fie mereu ascultati in tortura lor. Gelozia devine astfel preocuparea principala, ea "devoreaza" cu lacomie nu numai ceea ce trebuie pentru a o perpetua, ci inghite si toate celelalte care au avut o valoare in viata celor afectati de ea, precum si, de asemenea si in special, propria imagine despre sine.
Asemanarea cu comportamentul toxicomanilor este frapanta. Toxicomanii au si ei nevoie de "provizii" din exterior pentru a se simti in ordine (alcool, droguri..). Nocivitatea drogurilor este negata indelung si odata intrata in constiinta, constatam acelasi efect de suferinta si imposibilitatea de a inceta, ca si in cazul geloziei.
Asa cum in fond, dependenta de droguri ascunde o alta dependenta-relatia cu o veche persoana de referinta, demna de incredere, tipic idealizata in mama, relatie niciodata suficient traita, tot astfel se intampla si cu gelosul: dedesubt se afla cautarea unei persoane, de a carui iubire nu se poate lipsi. Pentru acestia important nu este sa iubeasca, ci sa fie iubiti, si anume in forma imaginata de ei. In general ei sunt uluitor de subiectivi.
Vazuta din afara, de catre prieteni, partener sau chiar psiholog, gelozia nu este niciodata un sentiment "frumos". Ea poate fi considerate pozitiva, cel mult atunci cand reactioneaza cineva, care pana atunci ar fi parut neangajat, indiferent, rece sau superior.
In comparatie, tandretea, grija, chiar si indragostirea eventual ridicola sunt in mod incontestabil mai bine vazute. Reactiile la gelozie variaza de la mila (autocompatimire) pana la lipsa de intelegere sau oroare. Este cert ca propria lor afectare narcisica joaca un rol, in special la prieteni sau membrii familiei: preocupat in asa masura de cauza sa, gelosului nu-i ramane multa energie pentru alte persoane, nici macar pt grijile sau bucuriile lor. Ele vor fi folosite in maniera clasica, drept destinatarii lamentarilor lor.

Iubirea si apartenenta

Iubirea si apartenenta
Iubirea si apartenenta

Simtul profund al iubirii si apartenentei reprezinta o nevoie universala a tuturor oamenilor, barbati, femei si copii. Noi suntem setati biologic, cognitiv, fizic si spiritual sa iubim si sa fim iubiti, si sa apartinem cuiva.
Atunci cand aceste nevoi nu sunt satisfacute, noi nu putem functiona la maxim. Ne prabusim psihic. Devenim inerti, ne doare. Ii ranim pe ceilalti. Ne imbolnavim. Sigur ca exista si alte cauze ale bolilor, inertiei si durerii sufletesti, dar una dintre cele mai sigure este absenta iubirii si a apartenentei.

Indragostirea

Indragostirea
Indragostirea
Dupa ce se indragostesc, cei mai multi dintre noi sfarsesc prin a se casatori. "Oare sentimentul calduros si ametitor care te furnica este chiar iubire, iubire adevarata?" Uneori, ameteala dispare dupa prima intalnire, cand aflam unele lucruri cu care nu suntem de acord. Alteori sentimentul devine si mai ametitor. La apogeul indragostirii experienta devine de-a dreptul euforica. Suntem obsedati afectiv unul de celalalt. Adormim gandindu-ne unul la celalalt. Imediat ce ne trezim primul nostru gand se indreapta catre celalalt. Tanjim sa fim impreuna cu el. Cand ne tinem de mana avem impresia ca sangele ne curge simultan prin vene. Daca n-am fi obligati sa mergem la scoala sau la munca, am sta si ne-am saruta la nesfarsit.
Traim cu impresia ca, odata indragostiti cu adevarat, starea aceasta o sa dureze la nesfarsit, ca vom avea mereu aceleasi sentimente minunate ca in momentul indragostirii. Ca intre noi nu va putea interveni nimic niciodata.Suntem indragostiti si prinsi in mrejele frumusetii si ale farmecului celuilalt. Dragostea noastra este cel mai minunat lucru pe care l-am trait vreodata.
Din pacate dragostea euforica nu dureaza la nesfarsit. Dupa ce-si revin din starea de dragoste intensa, partenerii au doua optiuni: fie se retrag, se despart, divorteaza sau pleaca in cautarea unor noi experiente afective, fie se apuca sarguinciosi, sa invete sa se iubeasca dincolo de euforica stare de indragostire.
De fapt adevarata dragoste incepe abia dupa voalarea "starii de indragostire".

Ce este consilierea de cuplu?

Ce este consilierea de cuplu?
Ce este consilierea de cuplu?

Consiliere de cuplu, sau maritala, este un proces de interventie psihologica in scopulul prevenirii conflictelor cu risc de cronicizare aparute intre partenerii care formeaza un cuplu (sau o familie).Conflictele permanente ajung sa deterioreze in timp relatia de cuplu ce poate purta amprentele comportamentelor disfunctionale precum: criticismul, nemultumirea cronica, incapatanarea...
In functie de gravitatea problemei in cuplu consilierea va fi orientata fie spre reconfigurarea sistemului de cuplu, cand acestia isi doresc sa mearga pe acelasi drum, fie asistarea procesului structurat de separare cand unul sau ambii parteneri nu isi mai doresc sa ramana impreuna.
Consilierea psihologica de cuplu si-a dovedit eficienta si stabilitatea rezultatelor schimbarii dorite in timp, cu conditia ca ambii parteneri sa fie constienti ca rezultatele dorite pot fi atinse impreuna cu consilierul si cu efort sustinut din partea ambilor parteneri.
Promovare

 • Colegiul Psihologilor din Romania
www.copsi.ro
Bun simt si echilibru in profesia de psiholog.


Convertor valutar

Cabinet de psihoterapie si hipnoza clinica Psiholog Psihoterapeut Teodora Meghesan, consiliere, terapie, tratamente, tehnici, fobie, depresie, anxietate, psihoterapie psihologica Oradea Alimente pentru trup si minte, Atitudinea este totul, Autosugestia, Cabinet de consiliere psihologica Oradea, Cabinet de psihoterapie Oradea, Cabinet Hipnoza Oradea, Cabinet Psihorelax Oradea, Caractere si comportamente, Cauzele subtile ale imbolnavirilor, Ce este psihoterapia, Cere ajutor, Cine poate beneficia de psihoterapie, Complexul de inferioritate, Complexul de superioritate, Consiliere pentru adolescenti, Consiliere pentru adulti, Consiliere pentru angajati, Consiliere pentru pensionari, Consiliere si orientare in cariera, Consilierea de cuplu, Consilierea durerii doliului, Consilierea persoanelor varstnice, Cum decurge prima sedinta de psihoterapie, Cum te poate ajuta psihologul, Dependentele copiilor si tinerilor, Depresia, Despre frica, panica si ingrijorari, Dezvoltare personala, Frica de moarte, Gestionarea emotiilor, Hipnoterapia, Hipnoterapia si anxietatea, Hipnoterapia si depresia, Hipnoza, Hipnoza Ericksoniana, Hipnoza in terapia ostilitatii si a maniei, Hipnoza in tulburările conduitei alimentare, Hipnoza in tulburările psihosomatice, Hipnoza medicala, Hipnoza medicala, Inductia hipnotica, Managementul anxietatii, Managementul depresiei, Managementul furiei, Metafore terapeutice, Nevoia de mangaieri, Nevroza, Oferta si pret, Practici pentru a deveni fericiti, Preia controlul asupra vietii tale, Psihanaliza si spiritualitate, Psihocardiologie, Psihosomatica, Psihoterapia adolescentului, Psihoterapia familiei, Psihoterapia familiei,Psihoterapia femeilor insarcinate, Psihoterapia traumei, Psihoterapie de cuplu, Psihoterapie de cuplu, Psihoterapie individuala, Psihoterapie individuală, Psihoterapie la domiciliu, Psihoterapie online, avantaje si dezavantaje, Psihoterapie Ortodoxa, Respectul de sine, Sanatate si frumusete, Sanatatea creierului, Schimbarea gandirii, Serviciile cabinetului de psihoterapie, Starile sufletesti, Tehnici de relaxare, Terapia dependentei, Terapia subconstientului, Terapia suferintei, Terapie prin credinta, Tulburari afective, Tulburari hipocondriace, Tulburarile alimentare, Tulburarile anxioase, Tulburarile de personalitate, Tulburarile de somn, Virtutile terapeutice ale culorilor , dezvoltare, personala, adulti, consilierea, persoanelor, oncologice, consilier, autocunoastere, consiliere, vocationala, consiliere, informare, parinti, persoanelor cu cancer, psihoterapia, criza varstei de mijloc, cauzele subtile ale bolilor,durere sufleteasca ................................................................................................................................................................................................................................................................. Realizare pagini web, imagine, publicitate si promovare online www.groupromo.ro