Hipnoza in afectiunile psihosomatice

Hipnoza in afectiunile psihosomatice
Hipnoza in afectiunile psihosomatice

Hipnoza s-a dovedit a fi deosebit de eficienta in tratamentul unor afectiuni medicale in cadrul carora factorul psihologic are o pondere importanta. Problemele psihologice cum ar fi, de pilda, anxietatea, pot genera simptome somatice, dintre care unele ajung sa se cronicizeze. Mai mult, factorii psihologici pot accelera sau agrava evolutia unor probleme somatice. Una dintre problemele dificile cu care se confrunta psihoterapeutul consta in aceea ca o serie de pacienti nu vor sa recunoasca faptul ca tulburarea lor este de natura psihologica, declarandu-se satisfacuti doar atunci cand primesc un diagnostic de boala organica. Cu toate acestea, marea majoritate a pacientilor diagnosticati cu probleme psihosomatice sunt dispusi sa accepte si tratamentul psihologic.

Aplicatiile posibile ale hipnozei in medicina psihosomatica

Aplicatiile posibile ale hipnozei in medicina psihosomatica
Aplicatiile posibile ale hipnozei in medicina psihosomatica

1.Renuntarea la deprinderile gresite.Atunci cand problema pacientului este produsa sau exacerbata de deprinderi gresite(consum de alcool, tutun, droguri), hipnoza il poate ajuta sa renunte la deprinderea cu caracter autodistructiv.

2.Reducerea simptomelor. Hipnoza poate contribui in mod substantial la tratamentul a numeroase afectiuni medicale, mai ales a celor psihosomatice, unde factorii psihologici au un rol important in declansarea si mentinerea bolii.
Modul de percepere a propriilor simptome si handicapuri este deosebit de important in evolutia bolii sau in recuperare, chiar daca interventia psihologica nu produce modificari semnificative in plan somatic. In bolile cronice, hipnoza poate ajuta pacientul sa reziste mai bine la durere si sa adopte o atitudine pozitiva fata de boala, fapt ce-i va permite sa duca o viata normala, in ciuda limitarilor impuse de boala.

3.Reducerea durerilor si a disconfortului produs de anumite proceduri medicale.
Este de asemenea, cunoscut faptul ca, stresul si anxietatea actioneaza negativ asupra sistemului imunitar al organismului, marind riscul de imbolnavire al persoanei. In consecinta, adoptarea unui stil de viata mai relaxat, poate conduce la cresterea rezistentei organismulu.

Hipnoterapia in astmul bronsic

Hipnoterapia in astmul bronsic
Hipnoterapia in astmul bronsic

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor perioade scurte in care se produce o rezistenta la intrarea aerului in bronhii, fapt ce creaza subiectului senzatia de sufocare. Episoadele acute apar, in general, la persoane hiperreactive la anumiti stimuli din ambianta si sunt insotite de o dificultate specifica la expiratie, uneori tusea fiind singurul simptom, mai ales la copii. Indivizii care sufera de astm prezinta o sensibilitate excesiva, atat fata de anumite substante iritante dn mediu, cat si la stresul si frustrarile produse de evenimentele vietii cotidiene.
Rees(1956)a studiat 441 de subiecti astmatici pe care i-a comparat cu 321 de subiecti-martori si a constatat ca in cadrul primului grup, anxietatea,timiditatea, hipersensibilitatea si trasaturile obsesive prezentau scoruri semnificativ mai ridicate.
Printre factorii precipitatori de natura emotionala cel mai frecvent intalniti sunt: anxietatea cu supraincordare, frustrarea, mania, resentimentul, umilinta, depresia si vinovatia.
Autorul mentionat a gasit in cadrul grupului de asmatici urmatorii factori etiologici: cauze psihologice in proportie de 70%, infectii in proportie de 68%, iar agentii alergogeni doar in proportie de 36%.
Deoarece factorii psihologici au o importanta atat de mare in etiologia atacurilor de astm, hipnoterapeutul trebuie sa investigheze o serie de aspecte legate de istoria vietii pacientului, inainte de a se construi demersul psihoterapeutic.
Hipnoza poate contribui la reducerea anxietatii si tensiunii legate de problemele respiratorii,la intarirea Eului,la cresterea increderii in propriile posibilitati de a face fata problemei. Cu cat crizele sunt mai favorizate de factorii psihici, cu atat hipnoza va avea o eficienta mai mare, pronosticul va fi mai bun, desi astmul are in etiologia lui si factori organici: bronsite, alergii, tulburari vasculare.
In cursul psihoterapiei astmului bronsic, scaderea anxietatii produse de senzatia de sufocare prezinta o mare importanta.

Hipnoterapia in balbism (Logonevroza)

Hipnoterapia in balbism (Logonevroza)
Hipnoterapia in balbism (Logonevroza)

Persoanele care sufera de balbism trebuiesc tratate cat mai timpuriu, pentru ca daca patternul de vorbire defictar s-a instalat, acesta este mai dificil de restructurat.
Aceste persoane traiesc tensionat defectul lor, si actul vorbirii ii face irascibili si anxiosi. Aceasta tensiune determina incordarea suplimentara a muschilor laringelui, a gatului, a fetei, ai limbii si ai buzelor si uneori chiar ai muschilor antrenati in respiratie. Cu cat pacientul se "straduieste" mai mult sa depaseasca tulburarea, el nu face decat sa-si amplifice spasmele musculare, ceea ce ii amplifica deficienta. Cercul acesta vicios se prelungeste, iar subiectul ajunge foarte curand sa dezvolte o logofobie ( teama de a vorbi). Terapia logofobiei la copii mici consta in exercitii logopedice.
Psihoterapia logonevrozei are drept obiective eliminarea simptomului si reducerea anxietatii si a unor tulburari de personalitate aparute ca o consecinta a logonevrozei.
In desfasurarea tratamentului, terapeutul va administra sugestii cu caracter general de calm, relaxare,destindere fizica si psihica, cresterea increderii in sine si intarirea Eului; in acest sens, un rol important il au sugestiile centrate pe inlaturarea sentimentului de inferioritate si imbunatatirea imaginii de sine a pacientului. Este absolut necesara revizuirea atitudinii fata de propria deficienta.
Un aspect foarte important in tratamentul balbismului este cel referitoar la motivarea pacientului pentru terapie. Ca cat acesta este mai motivat, cu atat cresc sansele de succes.

Tulburari menstruale

Tulburari menstruale
Tulburari menstruale

Se porneste de la premisa ca multe tulburari menstruale au adesea origine psihogena.
Hipnoterapia este mult mai eficienta daca factorii emotionali sunt de data recenta. Cele mai frecvente tulburari menstruale sunt: hemoragia uterina functionala, amenoreea si dismenoreea functionala.
Hemoragia uterina functionala poate fi rezultatul unui soc, al anxietati si al supraincordarii. Dar aceste cauze psihice trebuie abordate dupa eliminarea cauzelor organice (deci examenul medical preliminar este obligatoriu).
Amenoreea poate varia de la oprirea completa a menstrei pana la reducerea considerabila a fluxului de sange in menstra. Cauzele psihologice ale amenoreei pot fi evidentiate, cu siguranta, numai dupa eliminarea cauzelor organice. In categoria cauzelor psihogene pot fi incluse socurile,anxietatea,teama de sarcina,atitudini gresite fata de viata sexuala, absenta unui partener,schimbari de mediu...
Dismenoreea functionala are si ea origine psihogena: stresul,sentimente de culpabilitate, teama de viata sexuala,sarcina,conflicte in familie. Terapia dismenoreei functionale trebuie sa aiba in vedere eliminarea cauzelor organice pasibile de a produce tulburarea, abia ulterior trecandu-se la psihoterapie.

Hipnoterapia in tulburarile dermatologice

Hipnoterapia in tulburarile dermatologice
Hipnoterapia in tulburarile dermatologice

S-a observant ca multe afectiuni dermatologice pot fi tratate cu succes prin hipnoza, iar tratamentul este mai usor si mai rapid in faza acuta, inainte ca boala sa se cronicizeze. Din pacate, majoritatea pacientilor care apeleaza la hipnoterapie sunt deja in faza cronica.
Pielea realizeaza contactul atat cu interiorul organismului, cat si cu mediul extern. Orice om se poate inrosi, albi sau poate avea prurit cand este iritat. Psoriazisul, eczemele sunt influentate de factori emotionali. Pe de alta parte, se observa ca bolile de piele produc reactii emotionale, si astfel se ajunge intr-un cerc vicios.
Hipnoterapia se aplica in asociere cu tratamentul specific si da rezultate cand aproape toate celelalte au esuat. Un prim obiectiv al hipnoterapiei este reprezentat de terapia de suport.Terapeutul va da sugestii de intarire a Eului pacientului iar la acestea se adauga sugestii care au ca obectiv reducerea simptomului(prurit, arsuri...)
Printre afectiunile dermatologice ce pot fi tratate prin hpnoterapie sunt: alopecia aerata,eczemele,hiperhidroza,neurodermitele,psoriazisul.
Promovare

 • Colegiul Psihologilor din Romania
www.copsi.ro
Bun simt si echilibru in profesia de psiholog.


Convertor valutar

Cabinet de psihoterapie si hipnoza clinica Psiholog Psihoterapeut Teodora Meghesan, consiliere, terapie, tratamente, tehnici, fobie, depresie, anxietate, psihoterapie psihologica Oradea Alimente pentru trup si minte, Atitudinea este totul, Autosugestia, Cabinet de consiliere psihologica Oradea, Cabinet de psihoterapie Oradea, Cabinet Hipnoza Oradea, Cabinet Psihorelax Oradea, Caractere si comportamente, Cauzele subtile ale imbolnavirilor, Ce este psihoterapia, Cere ajutor, Cine poate beneficia de psihoterapie, Complexul de inferioritate, Complexul de superioritate, Consiliere pentru adolescenti, Consiliere pentru adulti, Consiliere pentru angajati, Consiliere pentru pensionari, Consiliere si orientare in cariera, Consilierea de cuplu, Consilierea durerii doliului, Consilierea persoanelor varstnice, Cum decurge prima sedinta de psihoterapie, Cum te poate ajuta psihologul, Dependentele copiilor si tinerilor, Depresia, Despre frica, panica si ingrijorari, Dezvoltare personala, Frica de moarte, Gestionarea emotiilor, Hipnoterapia, Hipnoterapia si anxietatea, Hipnoterapia si depresia, Hipnoza, Hipnoza Ericksoniana, Hipnoza in terapia ostilitatii si a maniei, Hipnoza in tulburările conduitei alimentare, Hipnoza in tulburările psihosomatice, Hipnoza medicala, Hipnoza medicala, Inductia hipnotica, Managementul anxietatii, Managementul depresiei, Managementul furiei, Metafore terapeutice, Nevoia de mangaieri, Nevroza, Oferta si pret, Practici pentru a deveni fericiti, Preia controlul asupra vietii tale, Psihanaliza si spiritualitate, Psihocardiologie, Psihosomatica, Psihoterapia adolescentului, Psihoterapia familiei, Psihoterapia familiei,Psihoterapia femeilor insarcinate, Psihoterapia traumei, Psihoterapie de cuplu, Psihoterapie de cuplu, Psihoterapie individuala, Psihoterapie individuală, Psihoterapie la domiciliu, Psihoterapie online, avantaje si dezavantaje, Psihoterapie Ortodoxa, Respectul de sine, Sanatate si frumusete, Sanatatea creierului, Schimbarea gandirii, Serviciile cabinetului de psihoterapie, Starile sufletesti, Tehnici de relaxare, Terapia dependentei, Terapia subconstientului, Terapia suferintei, Terapie prin credinta, Tulburari afective, Tulburari hipocondriace, Tulburarile alimentare, Tulburarile anxioase, Tulburarile de personalitate, Tulburarile de somn, Virtutile terapeutice ale culorilor , dezvoltare, personala, adulti, consilierea, persoanelor, oncologice, consilier, autocunoastere, consiliere, vocationala, consiliere, informare, parinti, persoanelor cu cancer, psihoterapia, criza varstei de mijloc, cauzele subtile ale bolilor,durere sufleteasca ................................................................................................................................................................................................................................................................. Realizare pagini web, imagine, publicitate si promovare online www.groupromo.ro