Noi nu facem distincție între o gândire obiectivă și una neobiectivă, între rațional și irațional, între gânduri clare și unele neclare. Pentru orice om, practica de toate zilele, antrenarea minții este premisa unei cunoașteri autentice, a unui mod de a relaționa cu realitatea plină de sens.
Un mod de a ne antrena mintea este exercitată de solicitările la care suntem supuși prin acest „sport al minții” care se prezintă sub forma ghicitorilor. Dezlegarea lor are o influență stimulatoare asupra puterii de concentrare, a acuității gândirii și a fanteziei. Ar fi un obicei frumos ca în serile lungi de iarnă să înlocuim o dată pe săptămână deconectarea pasivă cu ajutorul telefonului sau televizorului, printr-o sesiune de ghicitori organizată de noi înșine. Sau cum ar fi dacă la sfârșit de săptămână să organizăm un concurs de ghicitori pentru a căror dezlegare să se ofere un mic premiu? Pe lângă distracția aferentă acestei practici, avantajul este că ni se dezvoltă gândirea, simțul umorului, facem legătura între cauză și efect, vedem lucrurile mai în profunzime, stimulează vocabularul, dezvoltă creativitatea, consolidează legătura între oameni iar pentru copii mici ghicitorile sunt considerate cele mai complexe forme de educație.
Vesele, utile, amuzante, ghicitorile nu sunt doar un simplu joc ci o activitate cu multe beneficii, foarte utile într-o lume acaparată de tehnologie.
Sursa fotografiei: www.pexels.com